
În 9 decembrie 2009, la Hotelul Hilton din Bucureşti a avut loc o conferinţă care se demarcă de evenimentele publice obişnuite din contextul românesc în primul rând prin natura scopurilor: nu a promovat grupuri sau închegat planuri de acţiune, cât a lămurit idei. Evenimentul ilustrează latura educaţională a fenomenului think tank, acela al proiectelor sociale pe termen lung, mai lung decât viaţa oamenilor sau a grupurilor. El semnalează în particular proiectul organizatorilor, Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională şi Fundaţia Konrad Adenauer, de construcţie a un mediu favorabil libertăţii economice.
Una dintre convingerile de la baza proiectului, care au animat şi conferinţa din decembrie, este aceea că piaţa liberă, prin mecanismele ei de autoreglare, asigură stabilitatea economiei, în timp ce reglementările şi intervenţia statului, mai degrabă o slăbesc şi o destabilizează.
I-am invitat pe domnul Ionuţ Popescu – editorialist la revista Capital, Ministru al Finanţelor (2004-2005) – să fie moderator al întâlnirii, şi pe domnii Lucian Croitoru – consilier al guvernatorului BNR, reprezentant al României la FMI (2003-2007) –, Dan Suciu – realizator la The Money Channel, editorialist la revista 22 –, Nicolae Alexandru Chidesciuc – economist-şef al ING Bank – şi Valentin Cojanu – profesor la ASE şi editor al Journal of Philosophical Economics – să discute câteva aspecte teoretice:
În ce măsură sunt vulnerabilităţile economiilor inerente pieţei libere şi în ce măsură sunt imputabile statului? Sunt stimulentele bugetare cea mai bună soluţie pentru deblocarea pieţei creditului? Care sunt modelele teoretice pe baza cărora înţelegem şi evaluăm fenomenul crizei? Care este situaţia particulară a României? Este dezirabilă aplicarea unor reglementări suplimentare pieţelor financiare sau dimpotrivă, o dereglementare generalizată a economiei ar reduce profunzimea eventualelor recesiuni?
Mai multe detalii: aici








